Élelmiszer biztonsági irányítási rendszer (ISO 22000)

ISO 22000 tanúsítás: Biztonságos élelmiszerek biztosítása – a termelőtől az asztalig

Az ISO 22000 szerinti élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer létrehozása rendkívül fontos az élelmiszer- és takarmányiparban a kockázatok kezelése szempontjából.

A nemzetközi élelmiszeripari trendek miatt a feldolgozás fokozódása és a felhasznált nyersanyagok egyre nagyobb változatossága miatt a minőségi követelmények is egyre összetettebbé váltak.

Az ISO 22000 tanúsításról

Az ISO 22000 szerinti tanúsítási folyamat többek között a következőket tartalmazza:
  • Az ISO 22000 szabványnak megfelelő élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer létrehozása nagyrészt hasonló a jól ismert ISO 9001 és ISO 14001 szabványokhoz. Ez jelentősen megkönnyíti a tanúsított vállalatok számára a termékfelelősség keretében fennálló jogi kötelezettségeik (szervezési, kiválasztási, ellenőrzési, dokumentációs és kellő gondosságra vonatkozó kötelezettségek) teljesítését.
  • A hangsúly az élelmiszer-biztonságot érintő valamennyi lehetséges veszély azonosításán, értékelésén és ellenőrzésén van. Központi szerepet játszik továbbá az egész termelési láncból származó, a biztonsági szempontból releváns vagy relevánssá váló valamennyi információ átlátható közzététele.
  • A HACCP koncepciójának alkalmazása a veszélyek megelőző elemzésére és a releváns ellenőrzési pontok meghatározására, valamint a helyes gyártási, higiéniai és mezőgazdasági gyakorlatok koncepcióinak alkalmazása feltétele.

Használja ki szakértelmünket

  • Világszerte elismert tanúsítás: az ISO 22000 az egész iparágban és világszerte érvényes.
  • Alacsony dokumentációs és tanúsítási igény a meglévő irányítási rendszerekbe történő integráláshoz.
  • Az ISO 22000 szerinti DEKRA tanúsítvánnyal a gyártók és beszállítók csökkentik felelősségüket, és határokon átnyúlóan bizonyítják, hogy minőségorientált, megbízható partnerek az élelmiszeriparban.
Élelmiszer biztonsági irányítási rendszer (ISO 22000)