Élelmiszer biztonsági irányítási rendszer (ISO 22000)
ISO 22000 tanúsítás: Biztonságos élelmiszerek biztosítása – a termelőtől az asztalig
Az ISO 22000 szerinti élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer létrehozása rendkívül fontos az élelmiszer- és takarmányiparban a kockázatok kezelése szempontjából.
A nemzetközi élelmiszeripari trendek miatt a feldolgozás fokozódása és a felhasznált nyersanyagok egyre nagyobb változatossága miatt a minőségi követelmények is egyre összetettebbé váltak.
Az ISO 22000 tanúsításról
Az ISO 22000 szerinti tanúsítási folyamat többek között a következőket tartalmazza:
- Az ISO 22000 szabványnak megfelelő élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer létrehozása nagyrészt hasonló a jól ismert ISO 9001 és ISO 14001 szabványokhoz. Ez jelentősen megkönnyíti a tanúsított vállalatok számára a termékfelelősség keretében fennálló jogi kötelezettségeik (szervezési, kiválasztási, ellenőrzési, dokumentációs és kellő gondosságra vonatkozó kötelezettségek) teljesítését.
- A hangsúly az élelmiszer-biztonságot érintő valamennyi lehetséges veszély azonosításán, értékelésén és ellenőrzésén van. Központi szerepet játszik továbbá az egész termelési láncból származó, a biztonsági szempontból releváns vagy relevánssá váló valamennyi információ átlátható közzététele.
- A HACCP koncepciójának alkalmazása a veszélyek megelőző elemzésére és a releváns ellenőrzési pontok meghatározására, valamint a helyes gyártási, higiéniai és mezőgazdasági gyakorlatok koncepcióinak alkalmazása feltétele.
Használja ki szakértelmünket
- Világszerte elismert tanúsítás: az ISO 22000 az egész iparágban és világszerte érvényes.
- Alacsony dokumentációs és tanúsítási igény a meglévő irányítási rendszerekbe történő integráláshoz.
- Az ISO 22000 szerinti DEKRA tanúsítvánnyal a gyártók és beszállítók csökkentik felelősségüket, és határokon átnyúlóan bizonyítják, hogy minőségorientált, megbízható partnerek az élelmiszeriparban.